Go to content

Dreamers and Stargazers, Sami Sänpäkkilä, photogrphy

Time:
- - o'clock
Place:
Kulturhus Björkboda
Address:
Smedskullavägen 3
Organizer:
Kulturhus Björkboda

Dreamers and Stargazers, Sami Sänpäkkilä, fotografi

Som barn var jag en drömmare och som en “taivaanrannanmaalari”. I min mormors hus brukade jag stirra på stjärnhimlen under frostnätter och döpte Orions bälte till ALF efter min favorit-TV-serie. Som tonåring släppte jag loss min kreativitet genom att ta konstgjorda fotografier av soptunnor, mina fötter och rostiga metallföremål. Mina föräldrar ägde en fotoateljé i Ulvsby och jag tillbringade långa stunder i mörkrummet för att framkalla svartvita fotografier som imiterade Arno Rafael Minkkinens verk.

På 1990-talet sökte jag till Åbo konstakademi för att studera fotografi och spelade in eterisk musik för en fotoutställning. Jag kom inte in på skolan och utställningen ägde aldrig rum, men musiken blev mitt första soloalbum, som släpptes av det belgiska skivbolaget Kraak. Jag lämnade fotografin bakom mig utan att tveka och de kommande två decennierna ägnades åt experimentell musik och filmskapande.

25 år senare, när räntepandemin slog till, började jag leta efter ett nytt sätt att uttrycka min kreativitet. Fotograferandet hittade tillbaka till mitt liv. Men jag fortsatte inte där jag slutat, med att fotografera sopor eller mina fötter. Istället bestämde jag mig för att kombinera fotografering med min hobby att titta på stjärnor. Jag började inte heller fotografera riktiga stjärnor eller galaxer. Jag var mer intresserad av observatoriet under rönnen utanför mitt sovrumsfönster, det klarröda kometformade garnnystanet som flög på stranden i Kaupi och de planeter vi åt en solig midsommarafton på Kemiön. Dessa visioner blev inspirationen till mitt nya arbete, fotografier av imaginära fenomen på stjärnhimlen, tillägnade drömmare och stjärnskådare.

Sami Sänpäkkilä

Konstnären kommer närvara vid utställningens vernissage den 6.7.2023, 18:00-20:00.

Sami Sänpäkkilä

Home(go to external website)

ons-fre: 10-18, lör: 10-15, sön: 11-17